Hvordan fungerer screeningtest?

Hvordan fungerer screeningtest?

Det er allment kjent at den grunnleggende forutsetningen for å forebygge sykdom er å kontrollere sin helse gjennom forebygging. Hvor de viktige og en av de viktigste verktøy er såkalte screeningtester.

Screeningtester utføres på mennesker som ennå ikke viser tegn eller symptomer på en spesifikk sykdom, men likevel ønsker å gjøre en test for å gjøre en tidlig deteksjon av noen sykdom slik at den kan behandles effektivt og dermed redusere risikoen for sykelighet og forebygge og redusere risikoen for dødelighet. Disse typer tester utføres kanskje på hele befolkningen i en bestemt kategori, såsom barn i en bestemt aldersgruppe, eller en gruppe av personer som er en såkalt høyrisikogruppe så som kvinner med risiko for livmorhalskreft. Screening tester tillater en å foreta en første diagnose, men å sette en definitiv diagnose, må du utføre flere tester som er mer nøyaktig innenfor den mistenkte sykdomsområde for å planlegge en forsiktig behandlingsstrategi. Derfor bør man alltid ta hensyn til at det er mulig at resultatet av en screeningtest kan være galt og en frisk person kan få et resultat som er syk og verre til en syk person kan få et resultat som faktisk er frisk, som gir ham en sikker følelse men egentlig er virkelig syk.

Screeningtest blir utført for et antall sykdommer, spesielt cancer, men hvor pasienten har høy risiko, f.eks Kvinner i en viss alder for brystkreft (mammografi) og livmorhalskreft (cytologi) og for menn for prostatakreft (digital rektal undersøkelse og en blod screening test for nivåer av antigener). Ofte er en koloskopi utført som en test for tykktarmskreft . En obligatorisk screening test er utført for å påvise hypotyreose og fenylketonuri hos nyfødte. For hele befolkningen utførters screening tester på skolebarn for å oppdage syn og hørselsproblemer, dvs. skoliose eller annen sykdom.