Hva gjør du hvis du drabbes av et panikkanfall?

Hva gjør du hvis du drabbes av et panikkanfall?

Det trengs ingen grunn for at et panikkanfall vil bryte opp og når de viser seg er det vanskelig å forholde seg til. Hvordan gjenkjenne et panikkanfall og hva bør du gjøre for å stoppe det, og sørge for at det ikke kommer tilbake?

Et panikkanfall kan beskrives som en plutselig følelse av meget sterk frykt, dreier det meste rundt det en trussel mot vår helse og våre liv. Foruten det mentale aspektet er det også en rekke somatiske symptomer (eller fysisk) som vanskeliggjør angst og kan forveksles med reel risiko for liv slik som hjerteinfarkt eller hjerneslag. Panikkafnall påvirker mins en gang på ca 9% av befolkningen, og i 1-2% av befolkningen gjentas panikkanfall. Vanligvis skjer det første panikkanfall i ungdomsårene - mellom 10 og 28 år.

Hva er symptomene på et panikkanfall?

Blant de vanligste fysiske sympotmer som oppstår under et panikkanfall:

Kortpustethet og problemer med dypere åndedrag i pust,

hyperventilering eller grunne rask pust,

høy puls,

kvalme,

hjertebank,

brystsmerter eller trykk i brystet,

frysninger,

svakhet i hele kroppen,

nummenhet i armer og ben.

Behandling av panikkanfall

En stor del av de fleste som en gang drabbets av panikkanfall opplever vanligvis en angst for risikoen for at de kan gjentas. Hvis vi ofte føler slik frykt bør vi se en spesialist. Ubehandlet angst kan føre til en alvorlig angstlidelse som kan redusere livskvaliteten betrakterlig, noe som gjør det vanskelig å gjøre enkle ting som f.eks. gå ut fra huset. Det finnes olike måter å behandle panikkanfall - fra å gi den rette typen medisiner ( sedative antidepressiva): gjennom psykoterapi, urteterapi og avspenningsteknikker, spesialister er de beste mennesker som kan vurdere hvilke av disse formene for behandling i hvert enkelt tilfelle vil være mest effektive og vil ta nødvendige skritt for å eliminere potensielle fremtidige panikkanfall.